onderwaterdepot

Opslagplaats onder water

Dit tijdelijk depot heeft als doel het behouden van archeologische vondsten die zijn gedaan tijdens opgravingen en verkenningen onder water. De vondsten die geplaatst zullen worden, zijn vondsten die de overheid niet kan (capaciteit) of wil plaatsen in haar eigen depots in afwachting van verwerking/afwerking.  Hierbij kan men denken aan Romeinse palen of wrakhout van schepen ed. om uitdroging te voorkomen. Het materiaal zal dan zorgvuldig ingepakt worden in speciale doeken zodat ons cultureel erfgoed voor langere tijd bewaard kan worden in verband met later onderzoek.
Het depot bestaat uit een afbakening van paaltjes met daarin een bed van 150 m3 grind. Alle vondsten die in het depot komen worden gelabeld, ingemeten en gearchiveerd. 

Op vrijdag 19 januari 2001 is ons onderwaterdepot in de Kraaijenbergse plassen officieel in gebruik genomen door de wethouder van Cuijk, dhr. v.d. Wollenberg en dhr. P.Hartman van de firma Smals. Ter gelegenheid van dit heugelijke feit is er een waterdichte tijdscapsule geplaatst in het depot met daarop ingeslagen, de gegevens van onze stichting Mergor in Mosam. De capsule bevat de gemeentegids van Cuijk, het ontwerpplan Maasboulevard Cuijk, een prospectus over dit gebied van de fa. Smals en projectontwikkelaar BGP en een folder van duikbedrijf Boeren. Als er dan iemand over (...) jaar archeologische resten vind in de Kraaijenbergse plassen, zal hij/zij weten over de bedoelingen van dit project.

wethouder van Cuijk, dhr. v.d. Wollenberg en dhr. P.Hartman van de firma Smals.

Een ander doel van het depot is het plaatsen van een houten wrak voor het geven van instruktie.  Duikende amateur-archeologen kunnen bij de stichting een internationaal certificaat voor onder water archeologie (NAS-certificaten) behalen die in de toekomstige wetgeving kan gaan dienen als certificering voor deze amateurs. Het praktijkgedeelte van de cursus vindt dan hier plaats.

 

 

Gerelateerde nieuwsberichten onder water depot:

 

De Echo 23-01-2001 Cuijkse historie gaat kopje onder

 

Cuijks Weekblad 10-01-2001 Opslagplaats wrakhout op bodem Kraaijenbergse Plassen