Het pannerdens kanaal

N.a.v. een  melding is er een onderzoek ingesteld naar een gevonden scheepszwaard in het Pannerdens Kanaal. Naast dit grote scheepszwaard werd van het bunkerstation Slurink de resten van een houten koproer verkregen. Dit zal worden gerestaureerd en een plek krijgen op onze locatie aan de Kraaijenbergse plassen.

 

Koproer

Het Scheepszwaard (op bovenstaande foto rechts) was te zien bij extreem laag water. Deze kon op dat moment niet worden geborgen wegens onbereikbaarheid van boot of trailer. Het geschatte gewicht van dit scheepszwaard was 800kg!

Ruim een jaar later kon dit zwaard alsnog worden geborgen dankzij de hulp van Duikschool Oost Nederland. Het wordt vervoerd naar het depot van de MiM en daar geconserveerd, gedocumenteerd en uiteindelijk tentoongesteld aan het publiek.

Eveneens geschonken aan de stichting door dhr. Slurink, een anker uit 1765 met houten stok. Dit anker was ongeveer 20 jaar geleden opgevist aan de linkeroever ter hoogte van de oude veerstoep. Deze is identiek aan het anker dat wij in Heeselt gevonden hadden. De uitstekend bewaard gebleven inscripties op de steel en schouders van het anker vormen een zeer welkome aanvulling op ons bestandsarchief  met dit soort tekens op ankers.

Het anker is overgebracht naar het archeologische subdepot van de gemeente Cuijk op de Bungelaar in Beers waar het door de stichting MIM zal worden onderzocht, gepubliceerd, geconserveerd en uiteindelijk samen met het anker uit Heeselt tentoongesteld gaan worden voor het publiek.

Interessante vragen die boven komen zijn bijvoorbeeld:

  1. Welke type (rivierschepen) hadden zulke grote ankers?
  2. Wat betekenen de talrijke inscripties op het anker?
  3. Waar werden deze ankers gemaakt?
  4. Waarom lag het daar in het pannerdens kanaal?

 

jaartal 1765

vreemde tekens

Heb je hierover meer informatie en weet je meer over te vertellen? Mail dan naar info@mergorinmosam.nl