venlo

Zoektocht naar de Romeinse brug over de Maas tussen Venlo en Blerick.

De stad Venlo, ten oosten van de Maas in Limburg was in de Romeinse tijd een nederzetting (vicus) waarvan de archeologische resten zijn gevonden.

In 2008 werden aan de overzijde van de Maas vlakbij Blerick, resten gevonden van een Romeinse weg. De weg liep vrijwel haaks op de oever in de richting van de vicus. Het bestaan van een oeververbinding is daarom zeer waarschijnlijk. Mergor in Mosam organiseerde de zoektocht naar de resten van een brug. De zoektocht werd ingeleid met een onderwater multi-beam sonar onderzoek, waarmee kansrijke locaties werden gevonden. Het onderzoek werd vervolgd door een onderwater verkenning met behulp van professionele duikers, waarbij die locaties een voor een werden onderzocht. Naast het vele afval werden ook resten van zware bewerkte natuurstenen blokken en een aangepunte houten paal gevonden. De natuurstenen blokken zijn hoogstwaarschijnlijk van de nabijgelegen vooroorlogse spoorbrug, die aan het einde van de oorlog opgeblazen werd. De aangepunte houten paal werd onderzocht en dendrochronologische gedateerd op einde 16de eeuw, precies in de periode van het beleg van Venlo door de Spaanse hertog van Parma.

Geen Romeinse brug maar toch een echo uit het verleden. Als er daadwerkelijk een Romeinse brug gelegen heeft, die nog resten heeft achtergelaten, dan zitten die nog in de bodem verscholen.

Voor het volledige rapport met conclusies lees verslag Venlo in rapportages.

Zie ook het krantenartikel uit de "Zondagskrant".